Táplálkozás

"Az vagy, amit megeszel." - Mi is akarsz lenni...?


Amikor megszülettünk, a lelkünk kapott egy hordozó testet. Tetszik, vagy sem, vigyáznunk kell rá, különben olyan életben lesz részünk, amit a lelkünk nem kíván. A test állapotát 30 százalékban a mozgás, 70 százalékban a táplálkozás határozza meg. A korábbi évszázadokban nem kellett annyi figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, mivel az élelmiszerek még nagyon közel álltak természetes állapotukhoz, viszonylag kevés feldolgozási folyamaton mentek keresztül, és kevés mesterséges adalékokat tartalmaztak. Sajnos ez napjainkban gyökeresen megváltozott. A családi gazdaságok helyett multicégektől kerül az asztalra az étel. Ezek a cégek a minél nagyobb profit érdekében, minél több tápanyagot csalnak ki a természetes élelmekből.

A legfontosabb dolog, amit tehetsz az egészségedért, ha odafigyelsz a táplálkozásodra. Manapság már nem lehet nem tudatosan étkezni, azt enni, ami "éppen szembe jön". Pontokba szedtem azokat a tényezőket, amelyeket érdemes figyelembe venned.


1. Csakis kizárólag egy kiegyensúlyozott ÉTREND képes a megfelelő kondícióban, súlyban, testzsír-arányban tartani téged! A manapság oly divatos "mértéktelen zabálás - kiéheztető fogyókúra" ciklikus váltakozása a halálba vezet! Vagyis étkezési szokásaidat úgy kell kialakítanod, hogy azt egész életedben tudd követni mindenféle drasztikus beavatkozás nélkül. A "fogyókúrát", mint kifejezést törölnöd kell a szótáradból! Minden fogyókúra 99%-a sikeresen lefogyasztja rólad az izmot, a súlyod valóban csökken, de egyúttal a süllyesztőbe kerül a fizikai kondíciód és egészséged is.

2. Ha mindenképpen számszerűsíteni szeretnéd, hogy mennyire egészséges a testalkatod, akkor erre a testzsír-arányt használd! Mint az 1. pontban említettem, a súlyvesztés abszolút nem mérvadó! A testzsír méréséhez orvosi testzsír-mérőt alkalmazz, amit gyógyászati segédeszköz boltban szerezhetsz be. Ezek jóval drágábbak, mint a hipermarketekben kapható testzsír-mérők, csak éppen azok semmit nem érnek...

Testzsír-arányok
Testzsír-arányok

3. A napi szintű étkezést előre meg kell tervezni, szükséges alapanyagokat előre beszerezni, és az elkészítéshez mindig időt szánni! Célszerű megkeresni a lakóhelyedhez legközelebb eső piacot, és lehetőség szerint a legtöbb alapanyagot innen szerezni be! Őstermelő zöldség-gyümölcs termesztők, hentesek, tejes emberek, őket keresd! Ha nem muszáj, akkor kerüld el a szupermarketeket, hipermarketeket, bevásárló központokat! Természetesen a legjobb az lenne, ha saját magad termelnéd meg az élelmiszerek egy részét, de ezt manapság már nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

4. Ha több műszakban dolgozol, az előre tervezésnek különösen fontos szerepe van! Ne akkor találd ki, hogy mit egyél, amikor már megéheztél! Munkába menetel előtt tervezd meg, és készítsd össze, amit ott fogsz enni!

5. Javasolt, hogy a beosztásodtól függően az étkezéseket igyekezz mindig azonos időpontban megejteni! A szervezetnek fontos tudni, hogy minden nap nagyjából azonos időben megkapja azt, "ami jár neki", ebben az esetben a "tartalék-képzés" vagyis a zsír tárolása megszűnik, és a szervezet elkezdi felszabadítani a felesleges zsírokat.

6. A délelőtti órákban kifejezetten olyan élelmiszereket egyél, amelyek semmilyen feldolgozási folyamaton nem mentek át (zöldségek, gyümölcsök)! Nagyban segítik a méregtelenítést és a zsírégetést.

7. Amennyiben van lehetőséged, akkor délután és este is úgy étkezz, hogy az adagod legalább felét zöldségek tegyék ki! Minél "színesebb" az ételed, annál jobb. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a zöldségek jótékony hatását.

Egy ideális ebéd számomra: színes, rostos, finom... :)
Egy ideális ebéd számomra: színes, rostos, finom... :)

8. Lefekvés előtt 2 órával hagyj fel minden étkezéssel! Alvás közben lassul az emésztés, a gyomorban és belekben nem jó, ha ott marad a félig megemésztett étel.

9. Ha drasztikusan jelentkezik "szénhidrát-éhséged", és nem elégszel meg a magvakkal vagy gyümölccsel, akkor a "bűnözés" lehetőleg a testedzés előtt legyen. Utána is lehet minimális mennyiség, csak ott vigyázni kell, mert könnyen "elszáll az ember agya". Igen, lehet "bűnözni", de az erre szánt étel csak "jutalomfalat" lehet, vagyis ne megszokásból történjen.

10. Testedzés után (akár kardió, akár erőnléti) fogyassz fehérjét! Természetesen olyat, amilyet szeretsz.

11. Rászokni és leszokni egy-egy ételféleségről nem egyszerű folyamat, de kitartással menni fog. Lényeges, hogy ne légy türelmetlen, ne azonnal akard a változást, mert az görcsös ellenállást fog kiváltani az agyban. Minden szokásbéli változásnak fokozatosan kell történnie, hagyni kell neki bőven időt! Példa: hozzá vagy szokva, hogy 3 kanál cukorral iszod a kávét. Pár napig még így is teszel, de már gondolatban elhatározod, hogy hamarosan már csak 2 kanál cukrot teszel a kávéba. Aztán 2-3 hétig így is teszel, és szépen hozzászoksz a 2 kanál cukros kávéhoz. A 3. hét végén úgy gondolkodsz, hogy 1 kanál cukor is bőven elég a kávéba. Újabb 3 hét telik el, amikor egyszer csak elfelejtesz cukrot tenni a kávéba. Igen, eltelik több mint két hónap. De a végére leszoksz a cukorról, ami az egyik "legragaszkodóbb" étkezési szokás.

12. Amiket az étrendednek feltétlenül tartalmaznia kell (ízlés alapján választható):

Zöldségek: mindenféle, minden mennyiségben, nyersen és párolva egyaránt. A zöldségeket nem lehet túladagolni! Nagyon magas a rost-tartalmuk, takarítják a bélcsatornát, elősegítik az emésztőnedvek termelését, vitamin- és ásványi anyag dúsak, beindítják a zsírégetést.

Gyümölcsök: amiket lehet vinni munkába is: alma, körte, citrusok, banán (egyes gyümölcsöknek magas szénhidrát tartalma van, amelyek megfelelő energiát biztosítanak még fizikai munka esetén is), idény gyümölcsök. Ezek szintén kiválóak nassolásra. Ha úgy érzed, hogy csökken az energia-szinted, vagy csak egyszerűen enni szeretnél valamit, akkor egy gyümölcs a legjobb megoldás. Gyümölcsök fogyasztása elsősorban délelőtt és kora délután ajánlott. A gyümölcs jó energia-forrás, nem terheli a gyomrot, valamint beindítja az emésztő nedveket és a zsírégetést.

Egy ideális reggeli számomra... :)
Egy ideális reggeli számomra... :)

Teljes értékű szénhidrátok: barna rizs, teljes értékű gabonapehely, zabkorpa, zabpehely, zabkása, korpás keksz, stb. Ezen termékek nagy szerepet játszanak az energia-ellátásban, valamint tisztítják a bélcsatornát.

Magvas termékek: dió, sótlan mogyoró, napraforgó, stb. Egészséges zsírsavakat tartalmaznak, illetve nassolásra is kiválóak, édesség helyett.

Tejtermékek: sajtok, joghurtok, tej (bio), stb. A megfelelő minőségű fehérjének fontos szerepe van, főleg ha komolyan veszed a testedzéseket.

Halak: omegazsírsavak bevitelének legjobb módja, ezenkívül nehéz belőle olyan mennyiséget enni, ami megterhelő lenne a gyomornak.

Étcsokoládé: napi néhány kocka védi az érfalakat, és boldogsághormont termel. Természetesen ez a fajta csoki is tartalmaz cukrokat, ezért nem lehet túlzásba vinni. Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb.

Víz: napi minimum 2 liter, lehetőség szerint jó minőségű csapvíz. Ásványvíz esetében érdemes havonta márkát váltani az egyenlőtlen ásványi anyag bevitel miatt.

13. Amiket az étrendednek nem kellene tartalmaznia:

Finomított liszt és finomított kristálycukor keverékek: ez a "leggyilkosabb". Gondolom, nem kell részleteznem milyen károkat okoz a testben. Ezt kellene kiiktatni legelőször. Tipikusan ilyenek az édes pék- és cukrász sütemények.

Finomított liszt (búzaliszt): ezek alapvetően a kenyérfélék. Sajnos hiába van valamire ráírva, hogy "teljes kiőrlésű", annak nagy része mégis búzaliszt.

Finomított kristálycukor: ezek a hozzáadott cukrok, teába, kávéba. Ezekről való leszokást a 11. pontban kifejtettem.

Tejcsokoládé: a csoki nem annyira káros, mint ahogy beállítják. Természetesen van cukortartalma, ami nem egészséges. Nagyobb terhelés esetén mégis inkább ezt ajánlják a gyorsan felszívódó és energiává alakuló szénhidrát miatt. Ha lehet, akkor inkább étcsokit egyél, és abból is csak a fentiekben említett mennyiségben.

Alkohol: az alkohol gyorsan égő kalória, bizonyos esetekben hasznos lehet, de alapvetően káros, hiszen vizet von el a szervezettől, és roncsolja az idegsejteket. Nem szükséges róla teljesen leszokni, de heti 1-2 napnál többször lehetőleg ne fogyassz alkoholt, és akkor is csak mértékletes mennyiségben.

14. Táplálék-kiegészítés: Ha kiegyensúlyozott az étrended, akkor alapvetően nincs szükséged egyéb kiegészítőre. Ha munka vagy edzés miatt rendszeresen nagyfokú igénybevételnek vagy kitéve, akkor érdemes bevinni a szervezetbe valamilyen vitamin- ásványi anyag komplexet, szerves magnéziumot, illetve növényi alapú fehérjét. De 2-3 havonta ezekből is érdemes egy rövidebb szünetet tartani.