Cikk: Testsúly vagy testzsír-arány?

2016.12.13

Több évtizedes múltra tekint vissza az a tévhit, amit a társadalom hintett el az embereket között, mely szerint az egészséges testalkat mérőszáma a testsúly. Ennek egyszerű oka volt: hétről hétre jöttek és még jönnek ma is ki olyan, komoly termékeladással (könyv, csodabogyó, csodaturmix, csodakaják, stb.) támogatott fogyókúrák, amelyek száz százalékos biztonsággal tüntetik el az emberről... az izomtömeget... A legtöbb ilyen fogyókúra mögé még betes...znek egy-egy "sztár" fényképét, akinek zörögnek a csontjai, és ez máris rendkívül vonzóvá teszi az ajánlatot a tudatlan elmének.

Így a delikvens ahogy rápattan egy kellően "tudományos" lapban megjelenő új fogyókúrára, máris beáll a társadalom azon birkái közé, akik a pénzük kilencven százalékát haszontalan vackokra költik. Megkezdi a fogyókúrát, és egy hét múlva vinnyogva tapsikol a mérlegen, mert három kilót fogyott, izomból. Aztán csodálkozik, hogy néhány nap után még szarabbul érzi magát, mint korábban, ami persze nem csoda, hiszen az izomvesztéssel fizikai kondíciója még inkább közelít a nullához, ráadásul az egészséges testalkat valódi mérőszáma, a testzsír-arány, az izomvesztésnek köszönhetően még nőtt is a "csodás fogyókúra" által...

Mi hát akkor a teendő? Válasz: a testzsír mérése, legalább három havonta. Ha megfelelő a táplálkozásod és a sportos életmódod, akkor nem lehet problémád a testalkatoddal. Ezt a testzsír-arány nagy megbízhatósággal jelzi. Egy komoly testzsír-mérő beszerzése nem túl olcsó (majdnem egy havi cigi ára...), de megéri beszerezni egy gyógyászati segédeszközöket áruló boltban (pl: Omron). Az olcsó "mérőket" felejtsük el, mert a mért értékeknek közük nincs a valósághoz.

Aki rendszeresen méri a testzsírját, egy idő után felhagy minden marhasággal, amit fogyókúrának hívnak, hiszen egytől-egyig mind a testzsír-arány növekedését idézi elő. Ilyenkor rádöbbennek, hogy a megfelelő testzsír-arány fenntartása csak egy egész életen át követendő, egészséges étrenddel lehetséges.